Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Publicaties

U vindt op deze pagina uitgaven van het Erfgoedcentrum.

Kroniek Sint Agatha

Kroniek Sint Agatha

Het Erfgoedcentrum geeft ieder half jaar (tot 2021 ieder kwartaal) een nieuwsbrief uit, met informatie over de activiteiten. U vindt hier de afleveringen van recente jaargangen. (ISSN 2210-5719)

Langs kloosters in Noord-brabant

Langs kloosters in Noordoost-Brabant, de oudste kloosters van Nederland

De gids beschrijft de unieke kloostergeschiedenis van Noordoost-Brabant, met Megen in het noorden, Gemert in het zuiden, Schijndel in het westen en Boxmeer in het oosten. De oudst bewoonde kloosters van Nederland zijn, op één na, allemaal te vinden in dit gebied. In de tijd dat elders in Nederland kloosters verboden waren - in de 17e en 18e eeuw - vonden kloosterlingen hier hun toevlucht in katholieke enclaves. De gids richt zich met name op deze oudste kloosters in de regio, die elk in een apart hoofdstuk worden beschreven. Vanaf het midden van de 19e eeuw waren er in bijna alle steden en dorpjes kloosters te vinden. Een groot aantal daarvan komt aan de orde in het laatste hoofdstuk. Naast historische achtergronden geeft de gids ook praktische informatie: adressen, websites en gegevens over de toegankelijkheid van de kloostergebouwen.

Een kijkje in de gids: de voorkant, de achterkant, de inhoudsopgave en het voorwoord.

M. Arendsen, O.S. Lankhorst e.a., Langs kloosters in Noordoost-Brabant, de oudste kloosters van Nederland (uitg. Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Sint Agatha 2011, ISBN 978-90-810738-2-0, 95 pagina's, in kleur geïllustreerd met vele foto's). De gids is te koop in het bezoekerscentrum van Klooster Sint Agatha of te bestellen via de gegevens op de contactpagina en kost € 6 excl. verzendkosten.

Korte geschiedenis van het kloosterleven

Korte geschiedenis van het kloosterleven

In juni 2012 kwam Het boek van de Nederlandse kloostergeschiedenis van de pers. Het is een papieren editie van tentoonstellingspanelen in het bezoekerscentrum van het klooster. Een klein boekje met een grote geschiedenis: die van het hele Nederlandse kloosterleven. Voor de prijs van € 4 verkrijgbaar bij het Erfgoedcentrum (eventuele verzendkosten bedragen € 1,50).

Het inkijkexemplaar geeft u een impressie van de inhoud van het boekje. (Dit bestand is in pdf-formaat en te lezen met behulp van een gratis leesprogramma zoals Adobe Reader.)